Streekproduct

Een streekproduct is een product dat afkomstig is uit dezelfde regio als waar het wordt verkocht. Meestal gaat het om kleinschalig geproduceerde of verbouwde producten. Dikwijls hebben deze producten ook een streekgebonden receptuur of samenstelling. Over het algemeen gaat het om voedingsmiddelen.

Mogelijke redenen om voor een streekproduct te kiezen zijn:

Streekproducten kunnen worden gevonden in speciaalzaken maar ook in veel supermarkten, waar ze vanwege de vraag steeds vaker aan het assortiment worden toegevoegd. Veel winkelketens bieden ondernemers de ruimte om op beperkte schaal lokale producten aan de schappen toe te voegen. Dit kan tevens worden beschouwd als een vorm van maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Een belangrijke doelgroep voor veel streekproducten is het toerisme.

Het kan gaan om algemene producten die lokaal worden verbouwd of geproduceerd of om producten waar een streek of stad bekend om staat. Enkele voorbeelden van producten die veel voorkomen als streekproduct zijn kaas, vleeswaren (zoals worst), honing, mosterd, jam, gebak en alcoholische dranken zoals bieren, wijn en likeur.

Enkele voorbeelden van welbekende streekproducten:

Beschermde streekproducten

Sommige streekproducten hebben een wettelijk beschermde status. Dat kan betekenen dat de producten alleen in een bepaalde regio geproduceerd mogen worden. Ook worden hierbij soms eisen gesteld aan de samenstelling. Er wordt onderscheid  gemaakt tussen beschermde geografische aanduidingen, beschermde oorsprongsbenamingen en gegarandeerde traditionele specialiteiten.

Binnen de Europese Unie zijn zo'n 600 producten beschermd. Beschermde producten die niet aan één of meerdere gestelde eisen voldoen kunnen als plagiaat worden beschouwd.

In Nederland zijn veel streekproducten te herkennen aan het keurmerk Erkend Streekproduct, dat wordt beheerd door de stichting Streekeigen Producten Nederland.

Gerelateerd aan streekproduct

Categorieƫn