Cursief

Ook wel: italic

Cursief of italic wil zeggen dat letters licht naar rechts hellend worden afgedrukt. Behalve dat de letters scheef staan zijn ze ook sierlijker. Dit komt doordat deze fontvariant is gebaseerd op de handgeschreven kalligrafie van vóór de opkomst de boekdrukkunst.

De schuine letterstijl werd in Italië ontwikkeld om drukletters te laten lijken op de voorheen in kanselarijschrift geschreven documenten. In deze handgeschreven teksten werden de letters aan elkaar geschreven zodat documenten sneller gereproduceerd konden worden.

In de hedendaagse typografie wordt cursief schrift onder meer veel gebruikt om woorden te benadrukken en om titels of eigennamen aan te duiden. Om een woord nadruk te geven wordt het in plaats van schuingedrukt ook wel vetgedrukt gemaakt.

Cursief moet niet worden verward met obliek. De overeenkomst tussen cursief en obliek is dat de letters bij beiden iets naar rechts hellen. Het verschil is dat obliek geschreven letters verder identiek zijn aan de romeinvariant binnen het lettertype.

Gerelateerd aan cursief

Categorieƫn